
Αυτό είναι το Μέρος 2 της σειράς για τη Συναισθηματική Κατανάλωση Φαγητού.
Οι περισσότεροι που τρώνε, είτε περισσότερο είτε λιγότερο απ’ όσο… πρέπει, αισθάνονται ότι δεν έχουν θέληση ή κίνητρο στον αγώνα τους να χάσουν ή να κερδίσουν βάρος. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το φαγητό έχει ένα αντιπροσωπευτικό νόημα, τις περισσότερες φορές κρυμμένο βαθιά και μακριά από τη συνειδητή επίγνωση.
Μια τέτοια κατανόηση είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που βοηθά τον ψυχαναγκαστικό ή απαθή καταναλωτή να αντιμετωπίσει τις ψυχολογικές δυσκολίες στην απώλεια ή στην αύξηση του βάρους. Εξετάστε τις ακόλουθες εναλλακτικές σημασίες που τα παχύσαρκα άτομα, και άλλα με διατροφικές διαταραχές, έχουν ασυνείδητα συνδέσει με το φαγητό:
Το συναισθηματικό φαγητό δεν επηρεάζει απαραίτητα τους υπέρβαρους ή λιποβαρείς ανθρώπους. Τρώγοντας πολύ μεγάλες ή πολύ μικρές ποσότητες φαγητού δεν σημαίνει πάντα ότι έχετε μια διατροφική διαταραχή.
Οι περισσότεροι από εμάς μπορεί να τρώμε υπερβολικά ή να υποσιτιζόμαστε από καιρό σε καιρό, καθώς οι πιέσεις της καθημερινής ζωής συχνά μας κατευθύνουν προς το φαγητό για παρηγοριά. Είναι αλήθεια ότι το φαγητό μπορεί να είναι πολύ… εξυπηρετικό!
Αλλά πότε αυτή η διατροφική συναισθηματική αντίδραση μετατρέπεται από μια απλή απόλαυση σε ένα συναισθηματικό πρόβλημα διατροφής;
Αναγνωρίζετε κάποια από αυτές τις συμπεριφορές;
Βλέπετε τον εαυτό σας σε αυτές τις συμπεριφορές;
Η χρήση φαγητού για αυτο-άνεση ξεκίνησε όταν η μαμά μας έδωσε το πρώτο μπισκότο σοκολάτας για να επιβραβεύσει μία καλή συμπεριφορά.
Είναι να απορούμε που θέλουμε να επαναλάβουμε αυτήν τη θετική προδιάθεση;
Το φαγητό και τα συναισθήματα επιβάλλονται μαζί. Αλλά όταν χρησιμοποιούμε το φαγητό για να καμουφλάρουμε τα συναισθήματα, γίνεται επιζήμια, ανθυγιεινή διατροφή.
Πνευματική πείνα είναι να νιώθει κανείς στερημένος από την αίσθηση του σκοπού, την έλλειψη πάθους, ευχαρίστησης ή ευδαιμονίας στη ζωή του.
Αισθάνεστε ότι η ζωή μοιάζει με μια συνεχή αγγαρεία ή υπάρχει μια σκληρή ρουτίνα για να επαναξιολογήσετε έναν διαφορετικό σκοπό ζωής όταν τα παιδιά πηγαίνουν στο κολέγιο ή όταν η συνταξιοδότηση ξεκινά μετά από μια μακρά και ευημερούσα καριέρα;
Θεωρείτε ότι ξοδεύετε τις μέρες σας για τους άλλους, και στο τέλος της ημέρας δεν έχει μείνει τίποτα να δώσετε στον εαυτό σας;
Και έτσι τρώτε για να ηρεμήσετε, να αποστασιοποιηθείτε και να χαλαρώσετε τις λογικές σκέψεις και τα συναισθήματά σας.
Ανεξάρτητα από το σκεπτικό, η Πνευματική Πείνα είναι συχνά μια ένδειξη ότι κάτι βαθύτερο απαιτεί την προσοχή σας.
Αφιερώστε χρόνο για να σταθείτε σε αυτήν την ερώτηση και να δείτε τι έρχεται στην επιφάνεια, καθώς η απάντηση θα σας βοηθήσει να οργανώσετε τη στρατηγική σας, καθώς αρχίζετε να βρίσκετε νόημα στη ζωή σας αντί να βασίζεστε στην ψευδή ικανοποίηση που παρέχει το φαγητό.
Τώρα που το έχουμε βάλει αυτό σε λέξεις, η ιδέα για τη διαχείριση της Πνευματικής Πείνας θα εξαρτηθεί από το άτομο και από το τι ευθύνεται για το πρότυπο διατροφής, καθώς και από το πόσο καιρό το πρότυπο αυτό είναι σε ισχύ.
Το πρώτο βήμα είναι να χτίσετε τη συνειδητή σας επίγνωση γύρω από το ΠΩΣ και το ΓΙΑΤΙ οποιωνδήποτε διατροφικών συμπεριφορών που μπορεί να βλάπτουν την υγεία σας.
Μόνο μέσω της ευγενούς αυτογνωσίας μπορούμε να αρχίσουμε να κατανοούμε καλύτερα γιατί συνεχίζουμε να κάνουμε τις παρορμητικές, απερίσκεπτες επιλογές τροφίμων που έρχονται σε σύγκρουση με τους στόχους μας που σχετίζονται με την υγεία μας.
Αυτό είναι το τέλος του μέρους 2 της σειράς για τη Συναισθηματική Κατανάλωση φαγητού. Μέρος 1: Η πνευματική εξήγηση και η σχέση της με το κάρμα Μέρος 2: Η συμβολική έννοια του φαγητού (είστε εδώ) Μέρος 3: Χρησιμοποιώντας τον διαλογισμό ενσυνειδητότητας – Μία επιστημονική προσέγγιση Μέρος 4: Τρία βασικά βήματα για θεραπεία και μεταμόρφωση Μείνετε συντονισμένοι για πιο ενδιαφέροντα γεγονότα και στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε σταδιακά τα εδραιωμένα πρότυπα και συμπεριφορές της ζωής σας…
Αν και εσείς αναρωτιέστε πώς να ακολουθήσετε έναν πιο προσεκτικό τρόπο ζωής, πώς να αλλάξτε το κάρμα σας, και έτσι να αλλάξτε τη νοοτροπία/mindset σας…
Μήπως ήρθε η ώρα να… κλείστε τώρα το ραντεβού σας online ή να με επισκεφθείτε στον Ιερό Χώρο εδώ στην Αθήνα και να ξεκινήστε το δικό σας θεραπευτικό ταξίδι προς τα μέσα…;
Δώστε στο σώμα, στο πνεύμα, στην ψυχή και στον νου σας την ευκαιρία να αγκαλιάσουν επιτέλους όλες τις καλύτερες ιδιότητές τους… αυτές που ευλογήθηκαν από το Πνεύμα…
Πάντα εδώ, πάντα δική σας,
KC The Greek Shaman
2 Comments
Εξαιρετική προσέγγιση!!!
Ενίοτε η διατροφή μας επηρεάζεται από την συναισθηματική μας κατάσταση, και είναι πιστεύω φυσιολογικό, σε όλους τους ανθρωπους, όταν κινειτε ανάμεσα στα όρια της υπερ και της υπό κατανάλωσης. Οτιδήποτε άλλο ξεφεύγει από αυτά, είναι δείγμα συναισθηματικού προβλήματος με ότι αυτό περιλαμβάνει.
Όσο όμως αυξάνεται η επίγνωση, η πνευματική ωριμότητα, η παραδοχή, η αγάπη και η ενσυναίσθηση πρώτα προς τον εαυτό μας, τόσο ισχυροποιείται και ισορροπεί η διατροφική μας εικόνα.
Προσωπικά μου συμβαίνει ακριβώς έτσι.
Όσο φωτειζονται τα επάνω τσάκρα μας, τόσο ησυχάζουν τα κατώτερα, συμπεριλαμβανομένου και του σεξουαλικού.
Σε ευχαριστώ ολόψυχα Ελένη μου για την πολύτιμή σου απάντηση και για το μοίρασμά σου!!
Και είναι ΑΚΡΙΒΩΣ όπως τα περιγράφεις… Μόλις αυξήσουμε εμείς οι ίδιοι την πνευματική μας σφαίρα, τότε μόνο ησυχάζουν τα κατώτερά μας τσάκρα για να ξεκινήσει το ταξίδι μας προς τα επάνω!!
Προχωράμε παρεούλα ατομικά και σε επέκταση συλλογικά!!
Καλή μας εξέλιξη και ανέλιξη!!
KC