
Αυτό είναι το Μέρος 1 της σειράς για τη Συναισθηματική Κατανάλωση Φαγητού.
Το φαγητό είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε για να παραμείνουμε ζωντανοί και να επιβιώσουμε. Είναι η πηγή της ζωής, της διατροφής μας και αν δεν ξέρουμε πώς να συνδεθούμε και να συνυπάρχουν τα συναισθήματα μας με το φαγητό και το σώμα μας με έναν υγιή, επαρκή τρόπο, τότε θα έχουμε προβλήματα με το βάρος. Με την υπερκατανάλωση τροφής, την υποκατανάλωση τροφής, τη συναισθηματική κατανάλωση φαγητού και πολλά άλλα.
Τα συναισθήματα και το πλαίσιο του μυαλού μας παίζουν τεράστιο ρόλο στη ζωή μας και είναι σημαντικό να εξετάσουμε βαθύτερα αυτές τις συνδέσεις που έχουμε γύρω από το σώμα μας, το φαγητό και την τροφή. Αυτές θα μας δώσουν μηνύματα για το τι πραγματικά χρειάζονται το σώμα και η ψυχή μας.
Δεν πρόκειται απλώς για την επόμενη δίαιτα γρήγορης επιδιόρθωσης, αποτοξίνωση ή καποια διαλειμματικη νηστεία της μοδας. Είναι ένα ταξίδι για να πάτε προς τα μέσα και να ρωτήσετε το σώμα και την ψυχή σας τι πραγματικά χρειάζεται. Και τις περισσότερες φορές η απάντηση εδώ, είναι κάποια καλής ποιότητας TLC (Tender Loving Care = Τρυφερή Στοργική Φροντίδα).
Τρυφερότητα: Η αγάπη και η φροντίδα για τον εαυτό μας είναι ένα τεράστιο μέρος της προσαρμογής του τρόπου ζωής με την συναισθηματική κατανάλωση φαγητού.
Η καλλιέργεια του τρόπου με τον οποίο μπορείτε να εξετάσετε την αλήθεια των τραυμάτων της ζωής σας, της παιδικής σας ηλικίας, της εφηβικής ηλικίας και των θεμάτων της ενηλικίωσής σας είναι ένα τεράστιο βήμα για να πάρετε τον έλεγχο αυτού του ζητήματος.
Το κάρμα που είναι η δράση του σώματος, της ομιλίας και του νου, επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής. Οι ενέργειες επηρεάζουν τόσο εκείνους που εκτελούν την πράξη όσο και τους γύρω τους με ακατανόητους τρόπους και η γένεση του κάρμα διαμορφώνει τη ζωή, τις σκέψεις, τη συμπεριφορά, τον μακρόκοσμο και τον μικρόκοσμο μας.
Μέσω της ενσυνειδητότητας και της ευσυνείδητης συμπεριφοράς, αποκτούμε επίγνωση της φύσης αυτών των ενεργειών και επομένως μπορούμε να αλλάξουμε το κάρμα μας, την έννοια της αιτίας και του αποτελέσματος.
Το κάρμα είναι μια σανσκριτική λέξη που μεταφράζεται σε «δράση». Ο νόμος του κάρμα αναφέρεται στον νόμο της αιτίας και του αποτελέσματος: ότι κάθε αβίαστη πράξη επιφέρει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Αν ενεργούμε υποκινούμενοι από απληστία, μίσος ή αυταπάτη, φυτεύουμε τον σπόρο του πόνου. Το ίδιο ισχύει και όταν τρώμε από ένα σημείο απληστίας, λαιμαργίας, αυτής της λαγνείας χωρίς να έχουμε επίγνωση των επιθυμιών μας.
Ωστόσο, όταν οι πράξεις μας υποκινούνται από γενναιοδωρία, αγάπη ή σοφία, τότε δημιουργούμε τις καρμικές συνθήκες για αφθονία και ευτυχία, ηρεμία και ροή.
Μια αναλογία από τον φυσικό κόσμο δείχνει αυτό: αν φυτέψουμε έναν σπόρο κερασιού, το δέντρο που μεγαλώνει θα φέρει κεράσια, όχι μήλα.
Μόλις φυτέψουμε σπόρος κερασιού, καμία χειραγώγηση, επίκληση ή παράπονο δεν θα ωθήσει το δέντρο να δώσει ένα μήλο. Η μόνη ουσιαστική ενέργεια που θα παράγει ένα μήλο είναι να φυτέψεις ένα σπόρο μήλου. Το κάρμα είναι ακριβώς ένας τέτοιος νόμος της φύσης, ο νόμος της αιτίας και του αποτελέσματος στο ψυχοφυσικό επίπεδο.
Ο Βούδας χρησιμοποίησε τον όρο κάρμα για να αναφερθεί στην ελεύθερη βούληση, στην ελευθερία, στην πρόθεση ή στο κίνητρο πίσω από μια πράξη. Είπε ότι το κάρμα είναι βούληση, καθώς είναι το κίνητρο πίσω από τη δράση που καθορίζει τον καρμικό καρπό. Βαθιά ριζωμένη, πίσω από κάθε πρόθεση στο μυαλό υπάρχει μια ενέργεια αρκετά ισχυρή για να επιφέρει επακόλουθα αποτελέσματα.
Όταν καταλάβουμε ότι το κάρμα βασίζεται στην ελεύθερη βούληση, μπορούμε να δούμε την τεράστια ευθύνη και εξουσία που έχουμε για να συνειδητοποιήσουμε τις προθέσεις που προηγούνται των πράξεών μας. Εάν είμαστε αμελείς, αγνοώντας τα κίνητρα του νου μας, όταν προκύπτουν ανεπιτήδευτες επιθυμίες, μπορούμε να ενεργήσουμε απερίσκεπτα με αυτές. Και με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μελλοντικά βάσανα.
Η ενσυνειδητότητα και η επίγνωση παίζουν κρίσιμο ρόλο στην κατανόηση της αποκάλυψης του κάρμα. Δύο πτυχές της προσοχής που σχετίζονται με αυτό είναι η σαφής κατανόηση και η καταλληλότητα του σκοπού. Σαφής κατανόηση σημαίνει να δίνεις προσοχή σε αυτό που κάνεις, να έχεις πλήρη επίγνωση του τι πραγματικά συμβαίνει.
Όταν καθόμαστε, ξέρουμε ότι καθόμαστε· όταν τρώμε πάρα πολύ/πολύ λίγο, ξέρουμε ότι τρώμε πάρα πολύ/πολύ λίγο. Η σαφής κατανόηση του τι κάνουμε στο εδώ και στο τώρα μας επιτρέπει να εξετάσουμε τη συνάφεια του σκοπού. Αυτό σημαίνει να γνωρίζουμε αν οι ενέργειες είναι αιχμηρές, πρακτικές και αποτελεσματικές ή ανειδίκευτες, αν θα φέρουν ή όχι τα αποτελέσματα που θέλουμε. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και με τη συναισθηματική κατανάλωση φαγητού.
Όταν η ενσυνειδητότητα είναι εύθραυστη και αδύναμη, έχουμε ελάχιστη αίσθηση σαφούς κατανόησης ή συνάφειας του σκοπού.
Όχι μόνο μπορεί να μην γνωρίζουμε τις προθέσεις μας, αλλά συχνά δεν δίνουμε καν προσοχή στην ίδια τη δράση και ως εκ τούτου μπορεί να πέσουμε σε συνηθισμένα μοτίβα και ενέργειες που επιφέρουν οδυνηρά αποτελέσματα.
Η βαθιά κατανόηση ότι οι ενέργειες μπορούν να διαμορφώσουν και να επηρεάσουν τα αποτελέσματα δημιουργούν ένα ουσιαστικό ενδιαφέρον για αυτό που κάνουμε. Αρχίζουμε να δίνουμε μεγάλη προσοχή, αρχίζουμε να αφυπνιζόμαστε. Όχι μόνο κάθε πράξη, ανεξάρτητα από το πόσο ασήμαντη μπορεί να φαίνεται, καθορίζει ένα μελλοντικό αποτέλεσμα, αλλά επίσης αναδιαμορφώνει το νου. Αν εμφανιστεί μια στιγμή θυμού στον νου και χαθούμε μέσα σε αυτήν, τότε στην πραγματικότητα καλλιεργούμε θυμό. Αν χαθούμε στη ζήλια, καλλιεργούμε τη ζήλια.
Είναι σαν ένας κουβάς που γεμίζει με νερό, σταγόνα σταγόνα. Πιστεύουμε ότι κάθε σταγόνα είναι τόσο μικροσκοπική και ασήμαντη. Ωστόσο, σταγόνα σταγόνα ο κουβάς γεμίζει μέχρι το χείλος. Έτσι επίσης ο νους καθορίζεται από κάθε εμπειρία σε κάθε στιγμή. Και από στιγμή σε στιγμή ο νους διαπερνάται από την κάθε σκέψη και εμπειρία.
Θα πρέπει να δίνουμε μεγάλη προσοχή στη ρυθμιστική δύναμη της διάνοιας, όχι μόνο από την άποψη της παρούσας εμπειρίας μας, αλλά και από την άποψη της μελλοντικής μας κατεύθυνσης. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να σταματήσετε τη συναισθηματική κατανάλωση φαγητού.
Αυτό είναι το τέλος του μέρους 1 της σειράς για τη Συναισθηματική Κατανάλωση φαγητού. Μέρος 1: Η πνευματική εξήγηση και η σχέση της με το κάρμα (είστε εδώ) Μέρος 2: Η συμβολική έννοια του φαγητού Μέρος 3: Χρησιμοποιώντας τον διαλογισμό ενσυνειδητότητας – Μία επιστημονική προσέγγιση Μέρος 4: Τρία βασικά βήματα για θεραπεία και μεταμόρφωση Μείνετε συντονισμένοι για πιο ενδιαφέροντα γεγονότα και στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε σταδιακά τα εδραιωμένα πρότυπα και συμπεριφορές της ζωής σας…
Αν και εσείς αναρωτιέστε πώς να ακολουθήσετε έναν πιο προσεκτικό τρόπο ζωής, πώς να αλλάξτε το κάρμα σας, και έτσι να αλλάξτε τη νοοτροπία/mindset σας…
Μήπως ήρθε η ώρα να… κλείστε τώρα το ραντεβού σας online ή να με επισκεφθείτε στον Ιερό Χώρο εδώ στην Αθήνα και να ξεκινήστε το δικό σας θεραπευτικό ταξίδι προς τα μέσα…;
Δώστε στο σώμα, στο πνεύμα, στην ψυχή και στον νου σας την ευκαιρία να αγκαλιάσουν επιτέλους όλες τις καλύτερες ιδιότητές τους… αυτές που ευλογήθηκαν από το Πνεύμα…
Πάντα εδώ, πάντα δική σας,
KC The Greek Shaman