
Η ελληνική λέξη για την υγεία περιγράφει μια κατάσταση πληρότητας και ικανοποίησης, η οποία λέει πολλά για την ελληνική στάση απέναντι στην ευεξία. Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν καλά αυτό που τόσοι πολλοί γιατροί σήμερα λένε στον κόσμο μέσω των μπεστ σέλερ βιβλίων και των μοντέρνων podcast: ότι είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί τόσο η σωματική όσο και η ψυχική υγεία, ενώ καλλιεργείται το πνεύμα κάποιου με τέχνη, καλή παρέα, θρεπτική τροφή και ένα θετικό, ολιστικό πλαίσιο σκέψης.
Παθιασμένοι με τη σημασία της συμμετοχής στον αθλητισμό και των τακτικών επισκεπτών στα Ασκληπιεία (πιο εξελιγμένες εκδόσεις των σημερινών κέντρων spa και retreat centers), οι αρχαίοι Έλληνες αναμφίβολα θεωρούσαν την ευεξία ως κορυφαία προτεραιότητα για μια ενδυναμωμένη ύπαρξη.
Σήμερα, οι περισσότεροι από εμάς στρεφόμαστε στην Ανατολή και στις παραδόσεις της ζωής εκεί για τρόπους να ανακουφίσουμε τον εαυτό μας από τον πόνο, να θεραπεύσουμε τραύματα στη ζωή μας και να διατηρήσουμε την ισορροπία. Αλλά η αρχαία Ελλάδα -η οποία μας είναι πολύ πιο οικεία- κρύβει δεκάδες μυστικά ευεξίας και υγείας που πολύ λίγοι γνωρίζουν.
Στον απόηχο επώδυνων ή τραυματικών εμπειριών ζωής, είναι σύνηθες για εμάς να χτίζουμε ενστικτωδώς προστατευτικά τείχη, να γινόμαστε επιφυλακτικοί, αμυντικοί και επικριτικοί τόσο για τους άλλους όσο και για τον εαυτό μας. Παραδόξως, για να ξεκλειδώσουμε τις καρδιές μας και να ξεκινήσουμε μια πιο ισορροπημένη και χαρούμενη ζωή, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα καταπιεσμένα συναισθήματά μας και να αγκαλιάσουμε το παρελθόν μας με αποδοχή. Μόνο απελευθερώνοντας αυτά τα αρνητικά συναισθήματα μπορούμε να εμποτίσουμε τη ζωή μας με μεγαλύτερη ζωντάνια και ζωτικότητα.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του Ιπποκράτη και του Ασκληπιού; Και εδώ η αρχαία ελληνική σοφία απαντά ολιστικά: ο Ιπποκράτης αντιπροσωπεύει τη διάγνωση και τη θεραπεία, ο Ασκληπιός, τη θεραπεία και την ανάρρωση.
Με άλλα λόγια, για την πλήρη ευεξία απαιτούνται τόσο η ιατρική (μια «ανθρωπογενής» επιστήμη) όσο και η πίστη (ένα «θεϊκό» δώρο) για να επιφέρουν ισορροπία και ενότητα στο σώμα και στο μυαλό. Είναι άλλωστε οι Έλληνες που είπαν: «Νους Υγιείς εν Σώματι Υγιεί».
Η προσέγγιση S.P.E.M. έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τα άτομα να επανασυνδεθούν με τις προσωπικές τους αφηγήσεις και να εγκαινιάσουν ένα λαμπρότερο μέλλον. Προσφέρει έναν ασφαλή χώρο για να μοιραστείς την αλήθεια σου, να λάβεις συμπονετική υποστήριξη και να βρεις εσωτερική ειρήνη.
Μέσα από μια διαδικασία θετικού αυτο-διαλόγου, θα συμβιβαστείς με τους φόβους σου και θα είσαι έτοιμη να ζήσεις μια πιο αρμονική και ουσιαστική ζωή, καθοδηγούμενη από πνευματική σοφία και σύνδεση.
Η προσέγγιση S.P.E.M. προσφέρει έναν ολοκληρωμένο και ολιστικό τρόπο για να αναζωογονήσεις το μυαλό, το σώμα και την ενέργειά σου.
Ακολουθεί μια σύνοψη των βασικών πλεονεκτημάτων που στοχεύει να παρέχει:
Συνοπτικά, η προσέγγιση S.P.Ε.M. που έχω σχεδιάσει μπορεί να σε βοηθήσει να επιτύχεις μια κατάσταση ισορροπίας και ευεξίας, όπου το μυαλό και τα συναισθήματά σου είναι εναρμονισμένα και μπορείς να βιώσεις μεγαλύτερη γαλήνη και χαρά.
Είναι μια ολιστική προσέγγιση που λαμβάνει υπ’ όψιν της τη διασύνδεση του νου, του σώματος και της ενέργειας, προσφέροντας ένα μονοπάτι προς την αυτοανακάλυψη και τη θετική μεταμόρφωση.
Η ευεξία είναι μια ευρεία έννοια. Σε προσκαλώ να σκεφτείς την ευεξία ως έννοια του να είμαστε καλά/υγιείς σε πολλές διαστάσεις της ζωής μας. Αυτό περιλαμβάνει τα συναισθηματικά, σωματικά, επαγγελματικά, πνευματικά, οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά και πνευματικά μέρη. Αυτές οι διαστάσεις είναι αλληλένδετες, η μία διάσταση «χτίζει» πάνω στην άλλη.
Έχει να κάνει με το πώς ζούμε τη ζωή μας και τη χαρά, την πληρότητα και την υγεία που βιώνουμε. Όταν ανησυχούμε για τα χρήματα (για παράδειγμα, το χρέος ή το να είμαστε σε θέση να αντέξουμε οικονομικά αυτό που χρειαζόμαστε), μερικές φορές βιώνουμε άγχος (συναισθηματικά). Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ιατρικά προβλήματα (σωματικά) και προβλήματα στην εργασία (επαγγελματικά). Όταν συμβαίνει αυτό, μπορεί ακόμη και να αμφισβητήσουμε τη δική μας αίσθηση του νοήματος και του σκοπού (πνευματικά). Ταυτόχρονα, όταν δεν εργαζόμαστε (επαγγελματικά), μπορεί να χάσουμε ευκαιρίες αλληλεπίδρασης με άλλους (κοινωνικά) και μπορεί να μην είμαστε σε θέση να αντέξουμε οικονομικά το καλό φαγητό και την ιατρική περίθαλψη που χρειαζόμαστε για να παραμείνουμε καλά (σωματικά). Μπορεί ακόμη και να χρειαστεί να μεταφέρουμε το σπίτι μας σε ένα μέρος που αισθάνεται λιγότερο ασφαλές (περιβαλλοντικά).
Η δημιουργία ισορροπίας στη ζωή μας είναι ένα σημαντικό μέρος της ευεξίας. Συνολικά, μια ισορροπημένη ζωή μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα, ανάλογα με τον πολιτισμό, τις περιστάσεις, τους πόρους και άλλους παράγοντες.
Ισορροπία σημαίνει να βεβαιωθούμε ότι έχουμε χρόνο να κάνουμε τα πράγματα που μας κάνουν να νιώθουμε ευτυχισμένοι και πλήρεις. Αυτό περιλαμβάνει την εργασία (αμειβόμενη ή μη), τη διασκέδαση, το να περνάμε χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους, να συμμετέχουμε στην κοινότητα, να είμαστε σωματικά δραστήριοι -συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής δραστηριότητας-, να προσευχόμαστε και να χαλαρώνουμε και να αναπαυόμαστε.
Επειδή ο καθένας μας έχει ατομικές ανάγκες, προτιμήσεις και δυνατότητες, αυτό που θεωρούμε «ισορροπία» θα φαίνεται επίσης διαφορετικό στον καθένα.
Είναι σημαντικό για εμάς να «εξισορροπούμαστε» από καιρό σε καιρό και να προσαρμοζόμαστε σε αυτό που συμβαίνει στη ζωή μας. Όταν προσπαθούμε να ξεπεράσουμε μια δύσκολη στιγμή -είτε πρόκειται για άγχος, ασθένεια, τραύμα ή συναισθηματική πρόκληση- η ισορροπία είναι ιδιαίτερα σημαντική. Σε αυτές τις πειρστάσεις, οι συνήθειες και οι ρουτίνες μας μπορούν να μας βοηθήσουν να ανακτήσουμε αυτό το αίσθημα ελέγχου.
Αυτό σημαίνει να εστιάζουμε στον εαυτό μας καθώς και στους ρόλους που παίζουμε στη ζωή των άλλων -όπως το να είμαστε μαθητές, φίλοι, γονείς, σύζυγοι, συνάδελφοι, χομπίστες, μέλη της κοινότητας και πολίτες.
Οι ρόλοι και οι σχέσεις μας βοηθούν να καθορίσουμε ποιοι είμαστε, τι μας δίνει μια αίσθηση σκοπού και πώς η ζωή μας είναι αλληλεξαρτώμενη από άλλους ανθρώπους, ζώα και το περιβάλλον.
Η συμμετοχή στη ζωή και στις σχέσεις παρέχει ένα μέτρο ισορροπίας και συνολικής ευεξίας.
Για παράδειγμα, η κολύμβηση έχει σωματικά οφέλη (οικοδόμηση δύναμης, βελτίωση της κυκλοφορίας), καθώς και κοινωνικά (συνάντηση με άλλους ανθρώπους) και συναισθηματικά οφέλη (ανακούφιση από το άγχος). Αλλά δεν χρειάζεται να κολυμπάμε γύρους κάθε εβδομάδα για να είμαστε καλά. Η είσοδος στην πισίνα ή στη θάλασσα, ακόμη και περιστασιακά, είναι ένα μεγάλο βήμα.
Έχοντας ένα ασφαλές και καθαρό περιβάλλον διαβίωσης μας βοηθά να αισθανόμαστε οργανωμένοι και να έχουμε τον έλεγχο. Αυτό μπορεί επίσης να είναι ένας τρόπος για να αποκτήσεις σωματική δραστηριότητα και προσφέρει την ευκαιρία στους συντρόφους και στις οικογένειες να συνεργαστούν και να έρθουν πιο κοντά.
Από την άλλη μεριά, απλά βρίσκοντας χρόνο για να χαλαρώσεις μπορεί να βοηθήσει πολύ προς την εξεύρεση ισορροπίας στη ζωή σου. Ο «χρόνος ανάπαυσης» μπορεί να προσφέρει τον χώρο που χρειαζόμαστε για να σκεφτούμε μια κατάσταση ή να επεξεργαστούμε τα συναισθήματά μας ή απλά να μας αφήσει να ξεκουραστούμε.
Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε κάτι που κάνουμε που μας κάνει να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας ή σε ισορροπία. Θα μπορούσε να είναι τόσο διαφορετικό όσο το να βγάζουμε τον σκύλο μας βόλτα ή να ισσοροπούμε τα λογιστικά μας βιβλία. Και κάθε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, όπως η εύρεση μιας νέας διαδρομής πεζοπορίας ή η συλλογή αποδείξεων από ένα πορτοφόλι, είναι θετικό.
Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να θέλουμε συμβουλές από την οικογένεια και τους φίλους. Αυτό είναι αποδεκτό, επίσης, και είναι το σημείο όπου έρχεται η υποστήριξη από άλλους. Μιλώντας με κάποιον που έχει περάσει παρόμοια πράγματα -είτε πρόκειται για θέμα ψυχικής υγείας, εθισμό, τραύμα, προβλήματα πόνου, κάπνισμα, διαβήτη, εκφοβισμό ή κακοποίηση- μας κάνει να νιώθουμε λιγότερο μόνοι.
Όταν συνειδητοποιούμε ότι άλλοι είχαν παρόμοια συναισθήματα και εμπειρίες και ήταν σε θέση να προχωρήσουν και να αναπτυχθούν, μπορεί να μας δώσει την αυτοπεποίθηση να προχωρήσουμε επίσης.
Με μια ομάδα υποστήριξης, μπορούμε να περιμένουμε:
Έχοντας προσωπικές ρουτίνες και συνήθειες αυτό μπορεί να προσφέρει προσωπική ισορροπία και ικανοποίηση. Η ρουτίνα και η συνήθεια καθορίζονται γενικά από τις βασικές μας ανάγκες (διατροφή/τροφή, στέγη, κοινωνική ένταξη, ασφάλεια κ.λπ.) και τους διάφορους ρόλους που καταλαμβάνουμε στην κοινωνία.
Οι συνήθειές μας επηρεάζουν το τι τρώμε, τι φοράμε, πώς σχετιζόμαστε με τους άλλους, πώς πηγαίνουμε στη δουλειά, πώς ξοδεύουμε ή εξοικονομούμε χρήματα και πολλά άλλα.
Οι συνήθειες είναι ριζωμένες μέσα μας –και συχνά είναι δύσκολο να αλλάξουν.
Για παράδειγμα, μπορεί να στενοχωρηθούμε ή να αισθανόμαστε ότι χρειαζόμαστε ένα συγκεκριμένο πράγμα ή άτομο για να μας βγάλει από ένα δύσκολο σημείο. Μπορούμε να μάθουμε διαφορετικά.
Οι απαιτήσεις της ζωής, το άγχος, η κρίση ή το τραύμα μπορούν να επηρεάσουν ή να αλλάξουν τις ρουτίνες και τις συνήθειές μας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματικές (άγχος, κατάθλιψη), κοινωνικές (εκκεντρικές, απομονωμένες, θυμωμένες) ή σωματικές (κουρασμένοι, ταραγμένοι) ανισορροπίες.
Η καθιέρωση νέων, καλύτερων συνηθειών που υποστηρίζουν τους στόχους και τις αξίες ευεξίας μας μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά αξίζει τον κόπο.
Η ανάπτυξη πιο υγιεινών ρουτινών και συνηθειών στη ζωή μας μπορεί να οδηγήσει σε θετικά συναισθήματα (συναισθηματικά), ικανοποίηση από τη σχέση (κοινωνικά), αυξημένη ενέργεια (σωματικά), έμπνευση (συναισθηματικά) και μια αίσθηση ότι χρησιμοποιούμε τα δημιουργικά ταλέντα, τις δεξιότητες και τις ικανότητές μας για να συμμετάσχουμε σε δραστηριότητες (επαγγελματικές, πνευματικές, πνευματικές).
Μπορεί να έχουμε ήδη τακτικές πρακτικές που μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα, όπως ασκήσεις ενσυνειδητότητας, διαλογισμό ή γιόγκα ή κλήσεις σε φίλους. Θα μπορούσε ακόμη και να αποφεύγει τις ειδήσεις τη νύχτα ή να ξοδεύει λιγότερο χρόνο στο διαδίκτυο.
Εσύ, ως ειδικός στον εαυτό σου, θα ξέρεις τι λειτουργεί και τι όχι σε όλες τις διαστάσεις. Όταν δεν είσαι σίγουρη, μπορείς να ρωτήσεις κάποιον και να σκεφτείτε μαζί τι έχει νόημα και ποια επόμενα βήματα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν καλύτερα.
Μπορούμε επίσης να εξετάσουμε:
Η δημιουργία ενός τρόπου ζωής ευεξίας μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά η εύρεση των σωστών πληροφοριών, υποστήριξης και πόρων και η παρακολούθηση της προόδου μας μπορεί να μας βοηθήσει να φτάσουμε εκεί.
Ελπίζω ότι η προσέγγισή μου S.P.E.M. για την ευεξία να σε ωφελήσει -βασικά, είμαι σίγουρη γι ‘αυτό 🙂 Εδώ μπορείς να βρεις όλα τα άρθρα της σειράς για την Προσέγγιση S.P.E.M.
Μπορείς επίσης να διαβάσεις την εισαγωγική μου ανάρτηση σε 3 μέρη σχετικά με τους πυλώνες του σαμανισμού και την προσέγγιση του S.P.E.M. Σε ενθαρρύνω να εξερευνήσεις το περιεχόμενό της για να διευρύνεις την κατανόησή σου και να ξεκινήσεις ένα μετασχηματιστικό ταξίδι.
Θυμήσου: το μονοπάτι προς την πνευματική ανάπτυξη είναι μοναδικό για κάθε άτομο, αλλά με αφοσίωση και ανοιχτή καρδιά, μπορείς να καλλιεργήσεις μια βαθιά σύνδεση με τον εαυτό σου και τον κόσμο γύρω σου.
Μη διστάσεις να επικοινωνήσεις απευθείας μαζί μου μέσω αυτής της ιστοσελίδας ή μέσω του προφίλ μου στο Instagram, εάν χρειάζεσαι βοήθεια ή καθοδήγηση ή αισθάνεσαι ότι υπάρχουν περισσότερα να εξερευνήσετε στη ζωή σου…
Πάντα εδώ, πάντα δική σου,
KC The Greek Shaman